Geen categorie

Fiets onderhoud | Blog | Cyclon.nl

https://www.cyclon.nl/
Fietsonderhoud is noodzakelijk om ongelukken te voorkomen. In deze blog lees je welke soorten onderhoud je op jouw fiets kunt toepassen! √ Lees de blog!

Waarom we fietsen onderhouden

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad: Een fiets met een vastgelopen ketting, kapotte remmen of een lekke band. Om deze gebreken aan jouw fiets te voorkomen, is het belangrijk om je fiets goed te onderhouden. Zo voorkom je vervelende ongelukken. En dit kan zeer ernstige gevolgen met zich meebrengen. Een voorbeeld is dat een fietser op hoge snelheid van een heuvel is gefietst en hard achterop een auto reed. De oorzaak waren kapotte remmen.
Het is dus belangrijk om je fiets goed te blijven onderhouden om vervelende ongelukken te voorkomen. Maar welke soorten onderhoud zijn er eigenlijk allemaal? En waarom is het onderhouden van een fiets zo belangrijk?

Gevaren van geen onderhoud

De gevaren van een fiets die niet goed onderhouden is, kunnen heel groot zijn. Het kan voorkomen dat de ketting knapt, dat je een klapband krijgt of in erge gevallen kan het zelfs voorkomen dat je fiets uit elkaar valt! De gevolgen aan fiets en fietser kunnen groot zijn. Het is raadzaam om de fiets om de zoveel tijd te checken en onderhouden mocht dit nodig zijn.


Onderhoud

Op het gebied van fietsonderhoud zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt je fietsketting schoonmaken, de fiets en kabels smeren, je fietsonderdelen beschermen met diverse middelen en je bandenspanning controleren. Om je fiets goed te onderhouden kun je je fiets schoonmaken met een borstel, warm water en een reiniger. Een tip van ons: werk van boven naar beneden, want anders ben je dubbel aan het werk.

Kettingen en kabels moeten ook goed onderhouden worden en dit kun je doen door middel van het smeren van de ketting en kabels. Als de ketting niet wordt gesmeerd, kan de ketting vastlopen en uiteindelijk knappen. En dat wil je niet, want het kan gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Voor het smeren van kabels en kettingen zijn er meerdere producten beschikbaar.

Als je met onderhoud van de fiets bezig bent, is het raadzaam om ook de bandenspanning te controleren. De bandenspanning heeft grote invloed op de rolweerstand. Hoe hoger de bandenspanning, des te lager de rolweerstand. Als je een goede bandenspanning hebt, is de kans op een lekke band vele malen kleiner en gaat de band langer mee. Wat de beste bandenspanning hoort te zijn, dat hangt af van de breedte van de fiets. Het is raadzaam om een bandenspanningsmeter of een fietspomp met een metertje te gebruiken om de bandenspanning makkelijk af te lezen.

Nadat je jouw fiets helemaal schoongemaakt en gesmeerd hebt, is het belangrijk om je fiets goed te beschermen. Op die manier verleng je de levensduur van alle fietsonderdelen en zorg je ervoor dat het schoonmaken van je fiets na iedere rit eenvoudig is. Om je fiets een goede bescherming te bieden, zijn er verschillende producten voor diverse onderdelen van de fiets aan.

Ongeluk?

Door de fiets goed te onderhouden is het mogelijk om slijtage aan de fiets te voorkomen en dus ook om erge pechgevallen te voorkomen. Door het onderhoud komen er gebreken naar boven die je kan verhelpen. Hoe eerder je de gebreken ziet, hoe beter het is. Als er geen onderhoud aan een fiets plaatsvindt, kan het gebeuren dat de fiets gaat roesten of uit elkaar valt tijdens het fietsen.

Kijk snel op de website voor de producten om je fiets goed te onderhouden.